Vill du studera och stärka din position på arbetsmarknaden? Ansök om studie- och yrkesvägledning.
Vägen till nya kunskaper och en stärkt position på arbetsmarknaden.
Du som har en anställning inom Svenska kyrkan, och som funderar på hur du kan utvecklas och stärka din ställning på arbetsmarknaden, kan ansöka om studie- och yrkesvägledning.
Villkoret för att beviljas är att du ska ha förvärvsarbetat minst 16 timmar i genomsnitt per vecka under en kalendermånad i sammanlagt minst 12 månader inom en ramtid om 24 månader direkt före ansökan
Det första som händer när du beviljats stöd är att du kontaktas av en studie- och yrkesvägledare. Tillsammans resonerar ni kring vilka vägar som du kan gå för att stärka din position på arbetsmarknaden genom studier.
Så här går det till om du är intresserad av att ansöka om omställningsstudiestöd från CSN.
• Ansök om omställningsstudiestöd från CSN i enlighet med de instruktioner som finns på CSN:s webbplats. Observera att du bör ansöka direkt när ansökan öppnar för bäst chans att beviljas stödet.
• Under handläggningen får Kyrkans trygghetsråd en begäran från CSN om att skriva ett yttrande om att den sökta utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden.
• Innan yttrandet skickas in till CSN kommer vi att kontakta dig om huruvida målet med utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden, med hänsyn till din tidigare arbetslivs- och utbildningsbakgrund. Då får du också information om yttrandet.
• Kyrkans trygghetsråd skickar inte in yttranden till CSN i förväg, utan först när CSN begär att få detta. Trygghetsrådet kontaktar dig då inom några dagar från det att begäran kommer in.
• Om du beviljas omställningsstudiestöd från CSN och har en årsinkomst som överstiger taket för det offentliga omställningsstudiestödet kan du beviljas ett kompletterande omställningsstudiestöd. Detta sker via en automatiserad process där Kyrkans trygghetsråd inhämtar de uppgifter som behövs från CSN.
Du kan även under vissa förutsättningar få ekonomiskt stöd från Kyrkans trygghetsråd under dina studier.
Har du frågor om CSN? Ring 0771-276 000 för att prata med handläggare. Eller klicka på länken.
Om du funderar på att studera för att stärka din position på arbetsmarknaden är det bra att ha koll på var jobben finns. Arbetsförmedlingen har mycket bra information som presenterar prognoser för efterfrågan på olika yrkesgrupper.